Utbildningar & Aktiviteter

Utbildning/kurser

Aktuellt under 2019

Handledningsgrupp i Karlstad och Stenungsund: För frågor och anmälan kontakta Berit Sundgren Grinups, berit.grinups@outlook.com eller på telefon 070-6182310. OBS! Antal deltagare är begränsat till 5 personer.

Handledning med utgångspunkt i Bowens teori i Gävle, Stockholm och Sörbyn.
Kerstin Sofia Andersson håller handledning och föreläsningar kontinuerligt. För mer information om kurserna, kursstarter och orter gå in på www.ledarrollen.se.

Rita ditt eget familjediagram, eller genogram, gå in på familjerad.com. Där finns en flik som heter Gör ditt genogram. Där får du god vägledning hur du går tillväga, steg för steg.

The Bowen Center, Georgetown finns nu också på youtube. Just nu kan du följa några samtal med familjer på följande adress: https://www.youtube.com/TheBowenCenter.
Information om konferenser se http://thebowencenter.org/meeting

Distanskurs (Postgraduate Program) på Georgetown Family Center i Washington Nu kan du lära dig Bowens teori – kursstart i september och sista dag för ansökan i år 1 juli. Läs mer på www.thebowencenter.org/pages/postgradprog.html .

Aktiviteter

  • Årligt Symposium i Washington DC, Läs mer på
    http://thebowencenter.org/meetings/
  • Ett tips! för att hålla dig uppdaterad med vad som händer på Bowen Center for the Study of the Family, Georgetown. Anmäl dig till centrets nyhetsbrev.

————————————————————————————————

Genomförda aktiviteter i Bowenföreningen de senaste åren.

Studiecirkel i Gävle om familjemönster. Start 1 oktober 2018, kl. 14-16, Folkuniversitetet. Kontakta Ingrid Siksjö, tel. 070-655 14 32.

Lördagen den 13 oktober 2018, kommer läkaren Karin Bengtsson hit till Karlstad. Missa inte den här möjligheten att förstå lite mer om dig själv och ditt familjesammanhang.

HÖSTSEMINARIUM 24 OKTOBER 2018 LULEÅ
Människans beteende och samspelet med andra.
En introduktion av de åtta koncepten i Bowens systemteori.

HÖSTSEMINARIUM 1 NOVEMBER 2018 GÄVLE
Människans beteende och samspelet med andra.
En introduktion av de åtta koncepten i Bowens systemteori.

HÖSTSEMINARIUM 19 NOVEMBER 2018 VILHELMINA
Människans beteende och samspelet med andra.
Hur emotionella system påverkar dig och andra i vardagen, på jobbet och i olika sociala sammanhang.


Höstseminarium i Gävle 18 oktober 2017.
”SYSTEMTÄNKANDE I VÅR VARDAG”
Att se systemperspektivet i vår vardag – jämfört med ett individperspektiv. Hur kan det se ut i familjen eller i arbetslivet?
Tid: Onsdag 18 oktober, kl 15.00-19.00
Plats: Gävle, Gävle Central Konferens
Program: Presentationer av Ingrid Siksjö och Kerstin Sofia Andersson utifrån temat med efterföljande diskussioner.
Avgift: 400 kr, för medlemmar lämnas 100 kr i rabatt. Inbetalas vid anmälan till pg 4854428-2.
Kaffe och matig smörgås serveras under programmet och ingår i avgiften.
Anmälan: Anmälan senast söndag 1/10 till Kerstin Sofia Andersson, info@kerstinsofia.se

Höstseminarium i Överkalix 25 oktober 2017.
”SYSTEMTÄNKANDE I VÅR VARDAG”
Att se på en arbetsplats ur ett systemperspektiv jämfört med ett
individperspektiv – Hur kan det se ut i arbetslivet?
Tid: onsdag 25 oktober, kl 10.00-14.30
Kaffe och macka serveras från kl 09.30 och kl 14.30 avlutar vi med em-kaffe
Plats: Tjers Gästgiveri, Storgatan 1, 956 31 Överkalix
Avgift: 900 kr, för medlemmar i föreningen 800 kr. Inbetalas vid anmälan till pg 4854428-2.
I avgiften ingår föreläsning, lunch och fika.
Anmälan: Anmälan senast tisdag 17/10 till Ann-Helen Johansson
e-mail: ann-helen@conscius.se
Program: Presentationer av Ann-Helen Johansson och Anna-Karin Andersson utifrån
temat med efterföljande diskussioner.

28 april 2017, Bowenföreningens årsmöte med efterföljande seminarium. I Sörbyn Norrbotten.

Marie Simonsson, medlem i Bowenföreningen, skickar oss denna inbjudan.
”Jag skickar dig den här inbjudan för att låta dig veta att jag kommer att vara deltagare i en av panelerna på Bowen Centers Vårkonferens den 21-22 april i Washington DC. Bowens Centers Vårkonferens som handlar om Ledarskap i organisationer, är organiserad av spännande Kathy Wiseman.
Jag är glad att få vara del av arbetet för att förstå mänskligt beteende på arbetsplatsen och jag tror att du skulle tycka att det är intressant. Gästtalare är Dr. Iain Couzin som är en välrenommerad forskare som har studerat kollektiva beteenden och ledarskapsfrågor vid Princeton, han är numera verksam vid Max Planck Institutet i Tyskland. Övriga talare kommer att berätta om deras erfarenheter inom både affärs- och konsultverksamheter av användandet av Bowen Systemteori i arbetslivet.
Jag hoppas att du har en möjlighet att vara med. För registrering besök deras website, https://thebowencenter.org/meetings/spring/
Om du har några frågor kontakta Kimberly Capehart, kcapehart@thebowencenter.org eller på telefon +1-202-965-440,
Jag har lagt med en länk till en video med ytterligare information. Se link to a video

18 mars 2017, Vårseminarium i Stockholm.
Ett seminarium med utgångspunkt i emotionella system i varierande miljöer. Det mest självklara – vårt släktsystem, men också om emotionella system i byggbranschen och i andra former av organisationer.Program:Presentationer med efterföljande fråge- och diskussionsstund.
Konferens 17-18 februari 2017, Being Human:
 Lessons from Nature, Science and Bowen Theory.The third CSNSF Symposium will examine ways humans adapt to a changing world for better and for worse. This discussion of obstacles and opportunities for addressing challenges will be fruitful for family members, for professionals who work with families. for community organizations and for clergy.  At Camp Allen Conference Center, Houston, Texas. Deltagare från Bowenföreningen Sverige Berit Sundgren Grinups och Kerstin Sofia Andersson

Tre nätverksträffar, i Sörbyn, Bollnäs och Karlstad, har genomförts under november 2016.
Det har varit stort intresse för träffarna. I Sörbyn och Bollnäs var ambitionen att ge uppdatera teorin och deltagarnas genogram. I Karlstad under rubriken ”Rollen som mormor, morfar, farmor och farfar!” Filmvisning och efterföljande diskussion. Önskemål finns om att återkomma med liknande träffar ett par gånger per år. Träffarna ger medlemmarna möjlighet att under enkla former kunna ha kontakt med varandra och uppdatera och fylla på den kunskap man fått tidigare om sig själv och om emotionella system.

Gästföreläsning med Victoria Harrison från Bowen Family Center, Georgetown, Washington DC, den 24 oktober 2015.

Vi var ca 25 personer som deltog i VH:s gästföreläsning.Under förmiddagen var fokus på grunderna i Bowens teori såsom: fusion, anxiety, reactions to anxiety och differentiation of self. Eftermiddagen innehöll demonstration av Zengar utrustningen samt frågor och diskussion.   Hon inledde med att ge oss en rad exempel på vad biofeedback och Bowens teori har betytt för olika personer och familjer som hon arbetat med. Vi var nog alla imponerade över kraften i behandlingen tillsammans med teorin. Därefter gav hon en inblick i hur arbetet med biofeedback kopplat till Bowens teori har utvecklats. Apparaturen (Zengar NeurOptimal) bidrar under pågående uppkoppling till att visa inte bara aktiviteten utan också att justera balans m m i den hjärnaktivitet som mäts.

Släktforskardagarna 2015

Sista helgen i augusti huserade Bowenföreningen i en monter på en mässa i Nyköping. Det var Sveriges släktforskarförbund, som arrangerade Släktforskardagarna 2015. Det var en välbesökt mässa och vi var mycket glada över de många besökare vi hade i vår monter. Intresset för Bowens systemteoretiska tänkande var stort och många fascinerades av hur släktforskningen kunde få en annan och djupare dimension med Bowens teori. De familjediagram vi hade i montern fick många att stanna till och skapade ett intresse för hur man kan vidareutveckla sin egen släktforskning; få en fördjupad kunskap om de mönster som går från generation till generation och hur de förändras över tid, men också förstå sig själv och sitt eget beteende bättre.

Bowenföreningen fick frågan om att hålla en föreläsning under dagarna. Kerstin Sofia Andersson föreläste under rubriken ”Familjen som emotionellt system”. Där hon genom att ta sitt eget släktsystem som exempel visade på hur överlevnadsstrategier som avskurenhet och distans påverkar de olika generationerna, från fyra generationer bakåt och fram till i dag.

Intervjuer med Kerstin Sofia har gjorts av ett par tidskrifter, bla medlemstidningen för Östgöta Genealogiska Förening och Släktforska. Hon har även blivit intervjuad till ett kommande program av Släktband, som går i radions P1. Vi är oerhört glada över den uppmärksamhet som Bowens systemteoretiska tänkande fått i samband med föreningens deltagande vid Släktforskardagarna.

För att kunna rita ditt eget familjediagram, eller genogram, gå in på familjerad.com. Där finns en flik som heter Gör ditt genogram. Där får du god vägledning hur du går tillväga, steg för steg.

Gåxsjöveckan! Vilken vecka! Juli 2014

I en sagolikt sommarvarm och ljuvligt vacker miljö i Gåxsjö i Jämtland upplevde vi och många med oss unika möten med konsten och med andra människor en julivecka. Konst från fem generationer ställdes ut och Gert Andersson (curator och getbonde m m) berättade kärleksfullt och humoristiskt om sina nära och kära och hur konsten kommit till uttryck i deras liv på olika sätt. I kyrkan uppifrån (3) I en sagolikt sommarvarm och ljuvligt vacker miljö i Gåxsjö i Jämtland upplevde vi och många med oss unika möten med konsten och med andra människor en julivecka. Konst från fem generationer ställdes ut och Gert Andersson (curator och getbonde m m) berättade kärleksfullt och humoristiskt om sina nära och kära och hur konsten kommit till uttryck i deras liv på olika sätt. deltagare och genogram (4) Vad passade bättre än att i denna inramning beskriva Bowens familjesystem teori, en teori om människan och mänskligt beteende, i ett evolutionärt perspektiv. Kerstin Sofia Andersson introducerade teorin och samtalade med Gert Andersson om hur teorin hjälp honom att förstå mer om sig själv och sina familjemedlemmars val i livet. Under veckan ledde Berit S Grinups  seminarier om närhet och distans samt stress.  Dessutom erbjöds workshops under ledning av Ingrid Siksjö och Kerstin Sofia Andersson för att komma igång med att göra sin familjekarta (genogram) och få en känsla för vilken betydelse arbete med sitt familjesystem har för den egna utvecklingen. De olika programpunkterna lockade många redan ”frälsta” och för ca 25 personer blev det en första kontakt. Flera av deltagarna kom att följa våra programpunkter mer eller mindre alla de tre dagar vi deltog. Veckan gav mersmak för oss i föreningen och planerna för nästa sommar tog fart direkt. Gåxsjöveckan gick i hållbarhetens tecken; hållbar landsbygd, hållbar miljö, hållbar mat, hållbart familjesystem etc. Vi är mer än nöjda! Bowenföreningens representanter /genom Berit S Gert och (3) Berit Kerstin utanför Gerts hus (3)